Odżywianie intuicyjne opiera się na nauce słuchania sygnałów wysyłanych przez organizm w celu zapewnienia odpowiedniej podaży składników odżywczych. To coś więcej niż dieta, to sposób na życie, ściśle związany z pewnymi praktykami holistycznymi i duchowymi. W przypadku niektórych osób może to przynieść dobre rezultaty, ale prawda jest taka, że należy bardzo uważać z tego typu podejściem w przypadku chorób, ponieważ może to pogłębić problem.
W żywieniu intuicyjnym należy rozróżnić głód od apetytu
Jednym z pierwszych pojęć w dziedzinie żywienia intuicyjnego jest pojęcie głodu, w odróżnieniu od apetytu. Trzeba wiedzieć, kiedy organizm domaga się pokarmów o dużej wartości odżywczej, a kiedy chce po prostu jeść dla przyjemności, aby cieszyć się właściwościami organoleptycznymi niektórych pokarmów. Te ostatnie należy ograniczać, ponieważ nie wnoszą wiele wartości dodatniej do diety.
Aby uregulować ten proces, zaleca się regularną aktywność fizyczną. Wykazano, że ćwiczenia fizyczne skutecznie pomagają kontrolować apetyt poprzez różne bodźce i mechanizmy hormonalne. Osoby, które często uprawiają sport, zazwyczaj rzadziej spożywają żywność niskiej jakości i bardzo przetworzoną, a także mają inne dobre nawyki związane ze stylem życia.
Z drugiej strony, ważne jest, aby przestać jeść, gdy pojawi się uczucie sytości. Wykraczanie poza zwykłe rozkoszowanie się smakiem potraw może prowadzić do zwiększenia masy ciała, co nie sprzyja utrzymaniu dobrego stanu zdrowia przez dłuższy czas.
Ustal wzór odżywiania się oparty na świeżych produktach
Odżywianie intuicyjne nie oferuje zbyt wielu porad dotyczących łączenia pokarmów lub zapewnienia spożycia składników odżywczych w diecie. Jednak, aby wszystko było dobrze, należy przede wszystkim zadbać o obecność świeżych produktów. Charakteryzują się one zawartością wysokiej jakości składników, takich jak kwasy tłuszczowe, białka, minerały i witaminy, a także substancje fitochemiczne o właściwościach przeciwutleniających. Przepisy na zdrowe potrawy dla osób dbających o formę oferuje portal www.glodni.pl. Zacznij zdrowo się odżywiać już dziś!
Jednak żywność produkowana przemysłowo często zawiera elementy, które mogą być szkodliwe dla organizmu człowieka, takie jak pewne sztuczne dodatki i tłuszcze trans.
Ponadto należy zwracać uwagę na stosowane metody gotowania, ponieważ mogą one wpływać na wartość energetyczną żywności. Zaleca się, aby w pierwszej kolejności wybierać metody gotowania, które nie są zbyt kaloryczne, np. grillowanie, pieczenie, gotowanie na parze lub w wodzie. W miarę możliwości należy unikać smażenia i panierowania, ponieważ powoduje to powstawanie tłuszczów trans i zwiększa wartość energetyczną potraw.